Geenitesti syövän riskin ennustamiseen

Jos suvussasi esiintyy poikkeavan runsaasti syöpää, sinulla on mahdollisuus selvittää omaa riskiäsi geenitestin avulla.Mikä on Color®-testi?

Color on rinta- ja munasarjasyövän riskin ennustamiseen kehitetty kattava geenitesti. Sitä voi halutessaan käyttää myös kohtu-, paksusuoli-, peräsuoli-, maha-, haima- ja eturauhassyövän sekä melanooman riskin ennustamiseen. Siinä tutkitaan uusimmilla tekniikoilla (NGS) 30 geeniä, joiden geenivirheet voivat lisätä kyseisten syöpien riskiä.
Miksi ja milloin Color®-testi kannattaa ottaa?
Jos sinulla on suvussasi poikkeavan runsaasti edellä mainittuja syöpiä tai jos joku sukulaisistasi on sairastunut moneen eri syöpään tai syöpään tavallista nuorempana.
Mihin Color®-testi perustuu?
Testi ei ole pelkkä geenitesti, vaan siinä otetaan huomioon myös potilaan perhehistoria ja muut taustatiedot. Testi sisältää kaikkien geenitestauksen tulosten ja perhehistorian analysoinnin asiantuntijapaneelissa, johon kuuluu useita geneetikkoja ja muita perinnöllisen syövän asiantuntijoita.
Miten Color®-testin saa?
Testiä voi kysyä lääkäriltäsi tältä klinikalta. Testi on erittäin helppo tehdä potilaan sylkinäytteestä missä tahansa. Kudosnäytettä, vastaanottoa tai käyntiä laboratoriossa ei näytteenottovaiheessa välttämättä tarvita. Testi suositellaan tehtäväksi, kun asiasta on keskusteltu lääkärin kanssa ja käyty huolellisesti suomenkielinen suostumuslomake läpi. Esiin nousevat kysymykset olisi hyvä käydä läpi lääkärisi kanssa ennen testin tilaamista.
Entä kun saan vastauksen Color®-testistä?
Jos tulos on negatiivinen, perinnöllisen munasarja- ja rintasyövän riski on suurin piirtein sama kuin väestöllä yleensäkin. Jos tulos on positiivinen, syöpäriski voi olla merkittävästi kohonnut ja potilaan tiheämpi seuranta tai muut toimenpiteet voivat olla aiheellisia. Tuloksista tulee keskustella lääkärin kanssa ja perinnöllisyyslääkärin konsultaatio saattaa olla tarpeen.
Mikä on syöpäriskini Color®-testin jälkeen?
Myös ympäristötekijät ja mahdollisesti muutkin perinnölliset vielä tuntemattomat tekijät voivat vaikuttaa syövän syntyyn, joten negatiivinen testitulos ei takaa sitä, että henkilö ei sairastuisi näihin syöpiin. Testillä voidaan kuitenkin luotettavasti kartoittaa tähänastiseen tietämykseen perustuva perinnöllinen alttius saada jokin edellä mainituista syövistä.
Missä Color®-testi tehdään?
Testi on kehitetty parhaiden asiantuntijoiden toimesta ja suoritetaan Kaliforniassa alan johtavassa laboratoriossa, joka on keskittynyt yksinomaan näiden syöpäalttiuksien tutkimiseen uusimmilla tekniikoilla. Edellä mainituista seikoista huolimatta Color-testi on erittäin edullinen ja vastausaika nopea, noin 4 viikkoa näytteenotosta. Halutessanne voimme ohjata Teidät perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkärin vastaanotolle.