Vulvodynialla tarkoitetaan ulkosynnyttimissä tai emättimen aukolla tuntuvaa kipua. Useimmiten kipu ilmenee seksiin, erityisesti yhdyntöihin tai muuhun penetroivaan seksiin liittyen. Kipu voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai ilmetä esimerkiksi kosketukseen, tamponin tai kuukautiskupin laittoon sekä istumiseen tai pyöräilyyn liittyen.
Kivun syy olisi hyvä selvittää ja hoito aloittaa mahdollisimman pian kivun ilmaannuttua. On kuitenkin tavallista, että vulvodynia diagnosoidaan useamman vuoden viiveellä.
Tavallisin vulvodynian muoto on vestibulodynia/vestibuliittioireyhtymä. Tässä kipu tuntuu emättimen aukolla ja ilmenee kipualueen kosketukseen liittyen. Vulvodyniaan liittyy usein myös lantionpohjanlihasten kouristelutaipumus eli vaginismi, joka selittää usein vulvodyniaan liittyvän syvemmällä emättimessä tuntuvan yhdyntäkivun.
Vestibulodynian taustalla voi olla esimerkiksi pitkittynyt hiivainfektio tai muu tulehdus, vähäestrogeenisten e-pillereiden käyttö tai erilaisia psykologisia tekijöitä, kuten seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuminen tai muu seksuaalisten rajojen ylitys, jälkikäteen kaduttava seksuaalinen teko, luottamuksen menettäminen seksikumppania kohtaan, kokemus hylätyksi tulemisesta, seksiin liittyvä häpeä tai huoli genitaalien normaaliudesta.
Vulvodynian toisessa muodossa, yleistyneessä vulvodyniassa, josta käytetään myös nimityksiä neuropaattinen vulvodynia ja essentielli/essentiaalinen vulvodynia, kipu on usein jatkuvaa, vaikeasti paikannettavissa ja voi tuntua missä tahansa ulkosynnyttimissä ja säteillä esimerkiksi nivusiin, reisiin, pakaroihin tai virtsateihin. Kipu on hermoperäistä ja voi johtua esimerkiksi hermon jäämisestä puristuksiin selän tai lantion alueella, hermoon kohdistuneesta vauriosta tai hermojen toimintaan vaikuttavasta sairaudesta.
Aina seksiin liittyvissä kivuissa ei ole kyse edellä mainituista vulvodynian muodoista, vaan kivun taustalla voi olla esimerkiksi estrogeenin puutteesta johtuva emätintulehdus eli atrofinen vaginiitti, muu tulehdus, jokin tarttuva seksitauti, limakalvosairaus, sädehoidon tai toimenpiteen jälkitila, endometrioosi, munasarjakysta tai lantionpohjan jännittyneisyys esimerkiksi stressistä, parisuhteen ongelmista tai muusta henkisestä kuormituksesta johtuen.
Koska kivun taustalla voi olla erilaisia tekijöitä ja kipua voidaan hoitaa, kannattaa kivuista kärsivän hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Kirjoittaja Riina Katainen