Raskauspahoinvointi

Raskauspahoinvointia esiintyy jonkinasteisena lähes 90%:lla odottajista. Oireet alkavat ja ovat huipussaan ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ja häviävät useimmilla viimeistään raskauden puolivälissä. On kuitenkin mahdollista, että pahoinvointi ja oksentelu jatkuu koko raskauden ajan. Useimmiten oireet ovat lieviä tai kohtalaisia.

Pahoinvoinnin syy ei ole täysin selvillä.  Pienellä osalla pahoinvointi ja oksentelu on erityisen voimakasta ja voi vaatia jopa sairaalahoitoa kuivumisen vuoksi. Odottajien sekä fyysinen ja psyykkinen elämänlaatu usein  laskee. Tavalliseen raskauspahoinvointiin on kuitenkin liitetty hyvä raskauden ennuste ja alentunut keskenmenon riski.

Pahoinvointia täysin parantavaa hoitoa ei tunneta. Hoidon tavoitteena on lievittää pahoinvointia, oksentelua, korjata kuivumaa ja vajaaravitsemusta. Lääkkeettömät keinot voivat riittää ainoaksi hoidoksi lievään pahoinvointiin. Ruokavaliohoidoksi suositellaan pieniä, usein toistuvia aterioita sekä välttämään rasvaista, mausteista ja voimakkaan tuoksuista ruokaa. Lepo helpottaa oireita ja sarausloma on usein tarpeen. Akupainanta pahoinvointirannekkeilla saattaa auttaa. Suomessa ei suositella inkiväärivalmisteiden käyttöä. Nesteytyksellä korjataan kuivumaa ja mahdollisia elektrolyyttihäiriöitä. Nesteytys voi myös helpottaa oksentelua. Vaikeaoireisessa pahoinvoinnissa suonensisäinen nesteytys sairaalassa on aiheellista.

Raskauspahoinvointiin on saatavilla myös lääkehoitoa. Uusimpana lääkkeenä on doksylamiinin (antihistamiini) ja pyridoksiinin (B6-vitamiini) yhdistelmävalmiste., josta on kansainvälistä käyttökokemusta vuosikymmenten ajalta (Bonjesta ja Xonvea). Nämä lääkkeet ovat reseptivalmisteita. Neuvolalääkäri tai gynekolgi voi auttaa hoitomuodon arvioinnissa.