Intimialueen hygienia

Alapään haju ei aina johdu tulehduksesta.

Naisilla kuukautiskierron käynnistyessä veren estrogeenipitoisuus suurenee ja emättimen limakalvon pintasolut alkavat tuottaa glykogeenia, jonka seurauksena mikrobiomi muuttuu laktobasillivoittoiseksi ja emättimen pH laskee. 

Laktobasillit yhdessä glykogeenin kanssa ylläpitävät emättimen terveyttä muodostamalla limakalvoja suojaavaa valkovuotoa. Laktobasillit puolustavat limakalvoa haitallisilta bakteereilta, vähentävät sukupuolitautien riskiä ja suojaavat kohdunkaulan solumuutoksilta. 

Kuukautiskierron vaihe vaikuttaa valkovuodon määrään: välillä valkovuotoa tulee runsaammin ja välillä niukemmin. Valkovuoto ei tarkoita, että alapään hygieniassa olisi puutteita, eikä pesulla ei kuulu estää valkovuodon luonnollista erittymistä. 

Kutina on yleinen syy hakeutua gynekologin vastaanotolle. Vaikea kutina alapäässä saa monet epäilemään tulehdusta, ja sitä yritetään usein hoitaa putsaamalla alapäätä normaalia useammin. Monessa tapauksessa gynekologin vastaanotolla tulehdusta ei kuitenkaan löydy, vaan syy on yksinkertaisempi: alapään iho ja limakalvot ovat kuivat. Kaksi kertaa päivässä pelkällä vedellä suihkuttelu on yleensä riittävää. Kuukautisten aikana voi pestä useammin. 

Toinen virhe alapään pesussa on pesuaineiden käyttö. Pesuaineet kuivattavat, vaikka ne olisivat intiimipesuaineita. Saippua poistaa alapään luonnollista suojaa enemmän kuin vesi. Nykyisin markkinoidaan monenlaisia intimipesuaineita, mutta yleensä ne ovat turhia. 

Jos limakalvot ovat päässeet kuivumaan liiallisen pesun seurauksena, kannattaa alapään pesuväliä pidentää. Apuna kuiviin limakalvoihin voi käyttää vesipitoista kosteusvoidetta. 

Liiallisen alapään pesun lisäksi pikkuhousunsuojat altistavat tulehduksille ja huonolle hygienialle, sillä niiden pinnalla oleva muovikalvo estää alapäätä hengittämästä. Suoja myös imee luonnollista kosteutta pois limakalvoilta. 

Kuukautisten aikaan moni käyttää suojana kuukautissiteitä. Hygienian kannalta sidettä ei tulisi kuitenkaan pitää yli kahdeksaa tuntia – ei edes silloin, kun vuoto on niukkaa. Yöunet voi nukkua hyvillä mielin vaihtamatta sidettä, mutta muuten siteen ei kannata antaa hautua liian kauan yhtäjaksoisesti. 

Tamponi taas saattaa kuivattaa limakalvoja, jos käytössä on liian imukykyinen tamponi tai sitä käytetään niukan vuodon aikana. 

Kuukuppi on hygieeninen kuukautissuoja. 

Jokaisen ihmisen alapäällä on oma hajunsa, mutta kalamainen haju voi olla merkki bakteerivaginoosista. Bakteerivaginoosi on emättimen bakteerikannan häiriö, jossa limakalvoa puolustavat laktobasillit (maitohappobakteerit) korvaantuvat haitallisilla bakteereilla. Samalla valkovuodon pH-arvo nousee. Se aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja tunnetta. Bakteerivaginoosi on käytännössä emättimen happamuushäiriö, jota voi kokeilla korjata apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla ja hyvällä ilmavuudella. Jos niistä ei ole apua, on syytä käydä lääkärissä, sillä hoito voi vaatia esimerkiksi antibioottikuurin. 

 

Kokkareinen runsas hajuton valkovuoto, intensiivinen kutina ja kirvely ovat usein merkki hiivatulehduksesta. 

 

Yhteenvetoa: 

 

  • Alapään haju ei aina johdu tulehduksesta. 
  • Valkovuoto on normaalia. Sitä ei kuulu poistaa. Pikkareiden vaihtaminen kerran päivässä on oikea keino. 
  • Käytä alapään pesuun pelkkää vettä pari kerta päivässä. Pesuaineet kuivattavat limakalvoja. 
  • Älä pese peräaukolta emättimen suuntaan vaan aina päinvastoin. 
  • Häpyhuulten poimujen välejä voi putsata sormien ja veden avulla. 
  • Ummehtuneen hajun takana voi olla ylipaino ja nivusten hikoilu. Siihen voi käyttää apuna vauvatalkkia.