Uutta ehkäisyrintamalta

Pitkävaikutteisista raskauden ehkäisymenetelmistä hormonikierukka on Suomessa lähes korvannut kuparikierukan käytön. Suosioon on vaikuttanut hormonikierukan vaivattomuus, tehokas apu vuotojen hoidoissa, turvallisuus sekä myös kustannustehokkuus.

Kohdunsisäistä ehkäisyä on aiemmin pidetty ensisijaisesti synnyttäneiden naisten ehkäisynä, mutta nykyisin hormonikierukkaa käyttävät enemmän myös nuoret synnyttämättömät naiset. Käyttökulttuurin muutokselle on useita selityksiä. Nuorille hormonikierukka sopii hyvin, koska useimmilla on tarvetta pitkäaikaiselle ehkäisylle. Pillereiden käyttäjillä voi päivittäinen muistaminen helpommin unohtua. Hormonikierukka vähentää sisäsynnytintulehduksen riskiä ja lisäksi viimeaikaiset ”pillerikohut” voivat pelottaa veritulppariskien vuoksi ja siten kohdunsisäinen paikallinen hormonivaikutus koetaan turvallisempana vaihtoehtona.

Vuoden 2014 alussa lääkemarkkinoille tuli jo pitkään käytössä olleen Mirenan lisäksi myös pienempikokoinen Jaydess-kierukka. Viralliset ehkäisytehot näissä kierukoissa ovat viisi ja kolme vuotta. Molempien hinnat ovat samat. Useimmille synnyttämättömille Mirenankin asennus onnistuu helposti, mutta joskus ohuempi ja pienempi Jaydess voi olla parempi vaihtoehto. Kierukan asennukset kannattaa keskittää asennustekniikan osaaville lääkäreille. Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan tarkistaa kohdun asento ja anatomia sekä kierukan oikea paikka ennen ja jälkeen asennuksen.